Important: Notice for prize and diploma winners

Ocjenjivački sud

Ocjenjivački sud natjecanja 30. izdanja natjecanja Mladi virtuozi, Zagreb, 2024., čine:

Ruben Dalibaltayan (predsjednik)

Ruben Dalibaltayan rođen je u Erevanu, u Armeniji 1973. godine. Od 2005 živi u Hrvatskoj i radi kao redovni profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Djeluje također kao gostujući profesor na majstorskim tečajevima na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Liechtensteinu, Muzičkoj akademiji u Sarajevu te Talent Music Master Courses u Brescii. Predsjednik je Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i umjetnički direktor Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Radovljici u Sloveniji.

Studirao je na Državnom konzervatoriju Komitas u Erevanu, Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin i na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski u klasama Anahit Šahbazjan,
Arthura Berngardta i Valerija Kastelskog. Na njegov profesionalni i osobni razvoj značajno su utjecali brojni izvanredni glazbenici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga.

Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Na internacionalnoj glazbenoj sceni ostvario je niz zapaženih nastupa: od recitala i koncerata s uglednim simfonijskim orkestrima, do muziciranja u različitim komornim sastavima, najčešće sa zagrebačkim Triom Amadeus i u klavirskom duu sa suprugom Julijom Gubajdullinom.

Profesor Dalibaltayan odgojio je generaciju mladih pijanista koji su postigli sjajne rezultate i osvojili nagrade na najuglednijim svjetskim natjecanjima kao što su Ferruccio Busoni, Queen Elizabeth, Robert Schumann i Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Ettlingenu. Neki od njegovih studenata, poput Ivana Krpana i Aljoše Jurinića, postižu zavidne uspjehe na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Dio Dalibaltayanova pedagoškog rada redovito je održavanje majstorskih tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon što je sa suprugom Julijom Gubajdullinom 2005. godine osnovao Ljetnu pijanističku školu u Makarskoj, taj majstorski tečaj uz Jadransko more ubrzo se prometnuo u jedno od najistaknutijih događanja za mlade pijaniste u regiji.

Dalibaltayan osobitu pažnju posvećuje promoviranju djela armenskih skladatelja, čija je osebujna glazba neraskidivo povezana s poviješću i kulturom njihove domovine. Krajem 2020 objavio je nosač zvuka “KRUNK” – Armenska klasična klavirska glazba. U suradnji s Hrvatskim radijem i Hrvatskim glazbenim zavodom 2016 snimio je cjelokupni klavirski opus hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Za taj dvostruki CD primio je najviše priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Nagradu Vladimir Nazor za najviša dostignuća u glazbi i umjetnosti.

Natalia Trull

Natalia Trull započela je učiti klavir u rodnom Sankt Peterburgu. Diplomirala je na Moskovskom konzervatoriju, a među njezinim se profesorima ubrajaju J. Zak, M. Voskresenski i T. Kravčenko.

Izvođačku karijeru započela je osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Beogradu 1983. godine, a najveći uspjeh ostvarila je osvojivši srebrnu medalju na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Čajkovski 1986. godine, na kojem je publiku očarala svojim interpretacijama skladbi Schuberta i Stravinskog, dok je izvedbom suite Petruška ostavila neizbrisiv dojam na publiku i kritiku.

1993. godine osvojila je Grand Prix na Piano Masters natjecanju u Monte Carlu, čiji natjecatelji mogu biti isključivo pobjednici međunarodnih natjecanja. Njezina potpuna kontrola nad instrumentom kao i fantastična virtuoznost su bez premca, zbog čega je vrlo tražena kao izvođač diljem svijeta. Od istaknutijih orkestara s kojima je nastupala izdvajaju se Londonski simfonijski orkestar, Filharmonija iz Los Angelesa, Japanski simfonijski orkestar, Orkestar Monte Carla, Tonhalle simfonijski orkestar kao i svi veći ruski simfonijski orkestri.

Također je nastupila s vodećim dirigentima poput Rafaela Frühbecka de Burgosa, Raymonda Lepparda, Jean-Bernarda Pommiera, Erija Klasa, Genadija Roždestvenskog, Vasilija Sinajskog, Jurija Temirkanova i mnogih drugih.

Njezin repertoar obuhvaća preko 50 koncerata, među kojima je posebnu popularnost stekao Prvi klavirski koncert u b-molu P. I. Čajkovskog kojega je pijanistica u vodećim svjetskim koncertnim dvoranama izvela preko sto puta. Najbriljantnije izvedbe Koncerta Čajkovskoga odsvirala je s Filharmonijom iz Los Angelesa pod ravnanjem Erija Klasa u Hollywood Bowlu te s Tokijskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Koizumija Kazuhira u Suntory Hallu u sezoni 1998.-99. Posebnost su njezinih današnjih izvedbi apsolutno uranjanje u glazbu, jedinstvena scenska prisutnost te tehničko majstorstvo u predstavljanju opsežnog repertoara. Natalia Trull često je pozivana kao predavač u SAD-u, Japanu, Italiji, Njemačkoj i Južnoj Americi. Profesorica je na Moskovskom konzervatoriju P. I. Čajkovskog te je stalna članica ocjenjivačkih sudova mnogih međunarodnih pijanističkih natjecanja.

Diskografija:

  • S. Prokofjev: Kompletne klavirske sonate; pod etiketom DML Classics (Japan)
  • F. Chopin: Recital s dvjema klavirskim sonatama, Fantazijom u f-molu i mazurkama
  • F. Schubert: Recital s Wanderer fantazijom, Impromptuima op. 90 te Lisztovim transkripcijama Schubertovih solo pjesama
  • P. I. Čajkovski: Godišnja doba op. 37 bis, Dječji album op. 39
  • C. Debussy i F. Chopin: Etide R. Schumann: Kompletne sonate za violinu i klavir, s Aleksejem Lundinom

Michael Davidov

Michael Davidov rođen je u obitelji profesionalnih glazbenika te je od najranijeg djetinjstva pokazivao osobito razumijevanje glazbenih ideja. Konzervatorij u Barceloni (Escola Superior de Música de Catalunya) upisao je u klasi svjetski priznatog katalonskog pijanista, prof. Ramona Colla, u dobi od samo 16 godina. Studij je završio dobivši ukupno devet počasti te rektorovu osobnu preporuku.

Neprekidna želja za usavršavanjem i umjetničkim razvojem dovela ga je do studiranja u najprestižnijim europskim glazbenim centrima poput Moskovskog konzervatorija Čajkovski (poslijediplomski studij) u klasi prof. Mihaila Petuhova, Visoke glazbene škole Franz Liszt u Weimaru (najviši stupanj poslijediplomske koncertne izobrazbe) u klasi prof. Grigorija Gruzmana i Sveučilišta Mozarteum u Salzburgu (poslijediplomski studij) u klasi prof. Pavela Giljilova. Kao solist nastupio je sa Slovačkom filharmonijom, Galicijskim simfonijskim orkestrom, Rostovskim simfonijskim orkestrom, Solunskim državnim simfonijskim orkestrom, Granadskim simfonijskim orkestrom i Rimskim orkestrom J. Strauss pod ravnanjem dirigenata poput Enriquea Garcíe Asensia, Paula Manna, Salvadora Masa, Valerija Hljebnikova, Dariusza Mikulskog, Rastislava Stura, Nicole Samalea, Harisa Iliadisa i ostalih.

Dobitnik je nagrada velikog broja međunarodnih natjecanja: prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Delia Steinberg u Madridu, prve nagrade i nagrade publike na Međunarodnom klavirskom natjecanju A. Skavronski – Inspiracija u Volgodonsku, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju G. Pecar u Goriziji, druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju F. Chopin u Rimu, druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju G. Thymis u Solunu, druge nagrade na Međunarodnom natjecanju klavira M. P. Monopoli u Barletti, druge nagrade i nagrade publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju grada Massarose, treće nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju J. N. Hummel u Bratislavi, treće nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Cidade de Ferrol, treće nagrade i nagrade za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Jaénu te četiri posebne nagrade na Međunarodnom natjecanju Maria Canals u Barceloni. Bogatom umjetničkom djelatnošću osvojio je i ostale nagrade i stipendije: četiri puta zaredom osvojio je stipendiju Katalonskog državnog vijeća za kulturu i umjetnost (2008.-12.), nagradu Zaklade R. Parramon (2009.), medalju Gradske vijećnice Palau Solità i Plegamans (Barcelona, 2011.) te dvije stipendije Udruge interpreta i izvođača Španjolske (2013. i 2014.).

Osim izvođačke karijere, Davidov je ujedno i pedagog i skladatelj. 2010. godine postao je najmlađi klavirski docent u Njemačkoj zaposlivši se u Visokoj glazbenoj školi u Weimaru kao izvanredni profesor. U akademskoj godini 2011./2012. vodio je klasu na Augsburškom sveučilištu u Njemačkoj. 2013. godine osnovao je Marbella međunarodni festival glazbe čiji je umjetnički ravnatelj. Festival svake godine organizira međunarodno pijanističko natjecanje i niz majstorskih tečajeva koje vode ponajbolji svjetski klavirski pedagozi. Član je ocjenjivačkih sudova na međunarodnim pijanističkim natjecanjima te drži majstorske tečajeve u različitim državama. Trenutno je profesor klavira na Conservatori Superior del Liceu u Barceloni.

Florian Koltun

Uskoro…

Jelica Kuzmin

JELICA KUZMIN, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završila je u gl. školi Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi profesorice Vilme Klajner, (paralelno završivši i III. gimnaziju), a diplomirala je 1978. godine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana. Od tada započinje svoju pedagošku aktivnost na glazbenoj školi Pavla Markovca, gdje je od 1997. godine do 2020. godine i pročelnik odjela za klavir, čembalo i orgulje. Od ukupno tridesetosmero maturanata, njih 21 nastavilo je muzičku naobrazbu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i uglednim glazbenim akademijama izvan domovine, npr., unstuniversität, Graz, Universität Mozarteum, Salzburg, Hochschule für Musik, Karlsruhe, Mannes School of Music i The City University of New York u New Yorku, Indiana University School of Music, Bloomington, University of Miami, Florida, USA Tijekom 42 godine rada, njeni učenici osvojili su preko 120 državnih i međunarodnih nagrada, od kojih su većina, prve nagrade.

Jelica Kuzmin dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga za visoka pedagoška postignuća. Redovito sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na državnim i međunarodnim natjecanjima, te drži seminare učenicima i kolegama glazbenih škola diljem Hrvatske.

Kao aktivna članica EPTA-e Hrvatske, sudjelovala je sa svojim učenicima na kongresima u Norveškoj, Mađarskoj i Sloveniji. Sustavnim radom ukazivala je na važnost komornog muziciranja u najmlađoj dobi učenika, ustanovila Smotru klavirske komorne glazbe na odjelu, te u zajedničkom radu s kolegama postigla veliki uspjeh i brojne nagrade podučavajući klavir četveroručno, šesteroručno i osmeroručno. Jelica Kuzmin osmislila je i pokrenula međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi, klavir/violina, Zagreb. Od 2004. izabrana je od Agencije za obrazovanje za voditelja stručnih vijeća nastavnika klavira. 2006.godine unaprijeđena je u zvanje profesor mentor, a 2008., profesor savjetnik.

Jelica Kuzmin osnovala je 1994. godine uz pomoć nekolicine roditelja, čija se djeca bave glazbom, udrugu „Leopold Mozart“, koja već niz godina vodi brigu o Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru, ZOKOR. Godine 2021., nagrađena je „Nagradom za životno djelo“, Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga, a 2023., dobila je „Priznanje“ za izuzetna dostignuća i doprinos glazbenoj pedagogiji, EPTA-e Hrvatske.


© 2024., mladivirtuozi.org